KZ INVEST KUPA - 2024.jĂşnius 23. - DAKAR RING
Így mozog az új Oroszlán
Turán Frici tesztelte a Peugeot 208 T16 R5-öt
2014-06-13
DuEn


h i r d e t é s
Összes oldal:
698281451
Napi oldal:
180858
Jelenleg:
2665
Regisztrált:
0
kiemelt partnerünk :
Peugeot Magyarország

további partnereink :

AutoDekor

BusLine

webshopunk :

duenShop.hu - a rallyongók boltja


Fricivel még a teszt előtt beszélgettünk:

Én úgy gondolom a múlt hétvége nagyon érdekes volt a számodra, a szardíniai versenyen jobban izgultál, mint mikor indultatok. 
Igen, ez így volt. : Talán még soha ekkora érdeklődéssel nem kísértem végig egy versenyt, Kruuda pályafutását. A viccet félretéve izgalmas volt, mert közös autót használunk. Örültem volna, ha az autó épségben hazaér, és ez szerencsére így is lett. Ettől függetlenül nem volt izgalom mentes a hét eleje sem, hiszen hétfőn éjszaka ért haza az versenyautó. Kedd hajnalban kezdték a designt átfaragni, másnap pedig már megtartottuk a sajtótájékoztatót. Szerdára sikerült az autót majdnem teljesen átnézni, a versenyre felkészíteni, de 100%-ban csak a tesztre lesz kész. De most már rendben van, és nyugodt vagyok. 

igy_mozog_az_uj_oroszlan_2
 
Aszfalton már mentél vele, murván még nem.
Mik voltak az első benyomások? 
Azt gondolom, hogy az első benyomás nagyon fontos, akár csak egy párkapcsolatban. Nekem valahogyan az az autó fekszik a legjobban, amit először vizes körülmények között tudok kipróbálni. Ez még régen a pályás időszakomban kezdődött, hogy amivel jó eredményt tudtunk elérni, azt én mindig először vízen vezettem. 
Rábaringen is szakadó esőben kezdtük a tesztet, majd szépen folyamatosan száradt, így a végén már egy közepes keménységű slickkel is tudtunk menni. Én úgy érzem, hogy nagyon jó volt az összhang. Persze egy kicsit máshogy kell vezetni, és más fordulatszám tartományokban kell a motort használni. Mindenképpen azt lehetett érezni, hogy a kanyarból való kigyorsításnál sokat számít a turbó, és sokkal lendületesebben indul el a kanyarkijáratokból az autó. Ez persze nem azt jelenti, hogy óriási a különbség a Super 2000-es és R5-ös között, de mégis azt gondolom, hogy egy tempósabb autóról beszélünk. 
 
Fehérváron már nagyon régen mentél, és ha jól emlékszem különböző autókkal; Celica-val, Octavia-val…
Igen, és talán az első murvás gyorsaságimat Fehérváron csináltam a Toyota Celica-val, de váltóhiba miatt ki kellett állnunk. Nagyon meghatározó élmény volt a Skoda Octavia, mikor Turi Tomi ellen versenyeztünk, és abszolút második helyen végeztünk mögöttük. Idáig nagyon szerettem ezeket a gyorsaságikat, bár nem igazán tudom milyenek a nyomvonalak, de vannak ismerős nevek az útvonallapon. Az aszfaltos szakaszok közül egy tűnik ismerősnek, melyen talán már egyszer versenyeztem.  Oroszlányon eddig csak nézni voltam, még a régi időkben mikor Ranga Laciékat lestük. Így aszfaltos helyismeret nélkül vágunk neki, majd meglátjuk. Reméljük, hogy nagyon fognak feküdni ezek a gyorsaságik az autónak, és nekünk is. 
 
Azt gondolom, már elég nagy rutinod van arra, hogy az új pályákat jól feldogozzátok majd. Biztos vagyok benne a csapat is mindent megtesz majd, hogy jól szerepeljetek. Most már igazából a szerencse kell, vagy nem? 
Igen, én is úgy érzem, hogy az idei évben egy nagyon profi csapat áll mögöttünk. Megtesszük az utolsó fejlesztéseket, és nagyon sok adatot kapunk az autóhoz. Én keveset mentem az aszfalton, de egy előre gyártott aszfaltautót kaptunk már a tesztre, és ez így lesz a murvával is. Hiszen a Peugeot  Sport támogatása arra is kiterjed, hogy az összes adatot, amiket a csapatok gyűjtenek, és a gyár által támogatott versenyzők kitalálnak bármelyik pályára, ezek elérhetők azoknak, akik az ő támogatásukkal mennek. Így óriási segítségünk van, és Tagai Tomi is nagyon precízen kezeli ezeket a dolgokat. Úgy gondolom, hogy ők is nagyon sokat fejlődtek, mióta együtt dolgozunk. 
Nagyon bizakodóan várom a versenyhétvégét. Melynek az első napjai arról szólnak, hogy jó itinert készítsünk, teljesen felkészüljünk a pályákra, majd már csak a gázt kell nyomni, amit már nagyon várunk. 
 
Szerintem ilyen még nem volt magyar versenyzővel, hogy a legutolsó fejlesztésű autóval tudott versenyezni. Ugye? 
Nem. 2014-et írunk, az autó március 1-től homológ, és mi bele tudunk ülni még fél év előtt. Igazából csak azért nem tudtunk már az első versenyen is ezzel indulni, mert az autók nem olyan tempóban készültek el. Ez nagyon nagy dolog, és mi nagyon meg szeretnénk felelni a ki nem mondott elvárásoknak. Magunktól mindig a legjobb eredményt várjuk el, és talán ez is közrejátszott abban, hogy minket választottak. 
Ez egy új kezdet lesz számunkra; mert sok idő telt el az előző verseny óta, ismeretlen pályákon, új autóval indulunk… izgalmas lesz. : 
 

 


igy_mozog_az_uj_oroszlan_1
Ez a hír most jelenik meg 5928. alkalommal
Share |
  
  
  
 
  
  
H K Sz Cs P Sz V
10 11 12 13141516
17 18 19 20 212223
242526 27282930
01 02 03 04 050607
08 09 10 11121314
2024.06.21-25.

részletes infóink

2024.06.23.

részletes infóink

2024.06.22-23.

részletes infóink

2024.06.22.

részletes infóink

2024.07.13-14.

részletes infóink


b a j n o k s á g o k :

World Rally Championship 2024
European Rally Championship 2024
Országos Rally Bajnokság 2024
Országos Rally Sprint Bajnokság 2024
k e d v e n c e i n k
Rallylive.hu
CarsAndGirls.hu
AutoSportFoto.sk
CarStyling.hu
WRC magazin

s t a t i s z t i k á k