AUTOMOBIL ÉS TUNING SHOW 2019. március 22-24. Budapest, Hungexpo
Pályafutásuk legjobb döntése volt a Mitropa kupa
Kanyik Antival beszélgettünk
2019-03-07
interjú • DuEn
h i r d e t é s
Összes oldal:
477608254
Napi oldal:
43787
Jelenleg:
451
Regisztrált:
2
kiemelt partnerünk :
Hyundai Budapest - AutoPalace Délpest
Opel Budapest - AutoPalace Délpest
AutoPalace Délpest

további partnereink :
COMPLEXPRESS - Futárszolgálat
Easy Wash - a kézi autómosó
LAMAX
AutoDekor

World Rally Championship 2019
a harmadik futam,
a Rally Mexico után
1. Ott Tanak
Toyota Yaris WRC
65
3. Sebastian Ogier
Citroen C3 WRC
61
2.
Thierry Neuville
Hyundai i20 Coupe WRC
55
4. Kris Meeke
Toyota Yaris WRC
35
5. Elfyn Evans
Ford Fiesta WRC '17
28
6. Esapekka Lappi
Citroen C3 WRC
20
7.
Sebastian Loeb
Hyundai i20 Coupe WRC
18
8. J-M.Latvala
Toyota Yaris WRC
14
teljes táblázat
European Rally Championship
a bajnokság végeredménye
1.
Alexey Lukyanuk
Ford Fiesta R5
150
2. Nikolay Gryazin
Skoda Fabia R5
129
3.
Bruno Magalhaes
Skoda Fabia R5
115
4. Fabian Kreim
Skoda Fabia R5
101
5. Chris Ingram
Skoda Fabia R5
90
6.
Herczig Norbert
Skoda Fabia R5
63
7.
S. Galatariotis
Skoda Fabia R5
50
8. Grzegorz Grzyb
Skoda Fabia R5
49
9.
Fredrik Ahlin
Skoda Fabia R5
41
teljes táblázat
World Rallycross Championship
a bajnokság végeredménye
1. J.Kristoffersson
Volkswagen Polo R
311
2. Mattias Ekström
Audi S1
228
3. A. Bakkerud
Audi S1
224
4. Petter Solberg
Volkswagen Polo R
221
5. Sebastian Loeb
Peugeot 208
205
6. Timmy Hansen
Peugeot 208
177
7. Niclas Grönholm
Hyundai i20
142
8. Kevin Hansen
Peugeot 208
128
9. Jannis Baumanis
Ford Fiesta
88
teljes táblázat
Országos Rallye Bajnokság 2018
a bajnokság végeredménye
1.
Hadik András
Ford Fiesta R5
195.5
2.
Turán Frigyes
Ford Fiesta R5
194.5
3.
Vincze Ferenc
Skoda Fabia R5
182
4.
Kazár Miklós
Skoda Fabia R5
157
5. Velenczei Ádám
Hyundai i20 R5
98
6
Bodolai László
Ford Fiesta R5
74
7.
Balogh János
Skoda Fabia R5
63
8.
Trencsényi J.
Skoda Fabia R5
58
9. Lovász Pál
Hyundai i20 R5
46,5
teljes táblázat
Országos Rallye Challenge 2018
a bajnokság végeredménye
1.
Gyarmati Ariel
Mitsubishi Lancer Evo VIII
211,5
2.
Matics Mihály
Mitsubishi Lancer Evo IX R4
167,7
3.
Maricsek Miklós
Mitsubishi Lancer Evo IX R4
131,5
4.
Rongits Attila
Mitsubishi Lancer Evo IX R4
126,5
5.
Hevesi István
Mitsubishi Lancer Evo VI
107,5
6.
Friedmann Zsolt
Mitsubishi Lancer Evo IX R4
73
7. Berki Gábor
BMW M3
46
8. Ifj.Kerék György
Lada VFTS
44,5
9. Bodogán Ferenc
Lada 2015
41
teljes táblázat
Országos Rallye2 Bajnokság 2018
a bajnokság végeredménye
1.
Krehlik Nándor
Lada VFTS
173
2.
Trencsényi V.
Ford Fiesta R2
142,5
3. Ráti Gergő
Ford Escort Mk2
109
4. Dudás Gergő
Citroen C2 R2
106
5. Tim Gábor
Opel Adam R2
95,5
6.
Bacsa Tamás
Skoda Felicia KitCar
82,5
7.
Szabó Attila
Lada 2107
39,5
8.
Madari Imre
Renault Clio
39
9. Várnai Dávid
Honda Civic
38,5
teljes táblázat
Magyar Szlalom Bajnokság 2018
a bajnokság végeredménye
1.
Söjtöri András
Toyota MR2
141
2.
Simon Robin
Fiat X1/9
138
3.
Simon István
Fiat X1/9
120
4.
Bognár Martin
Volkswagen Golf I
83
5.
Pintér Máté
BMW
65
6.
Schebek István
Lotus Elise
61
7.
Pintér László
BMW
48
8.
Vizkeleti János
Lotus Elise
36
9.
Vujovich György
Fiat X1/9
34
teljes táblázat

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_1

thumb_palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_16Eleinte nem gondolkodott azon Ifj. Kanyik Anti és Nyirfás Julcsi, hogy külföldön folytatják a pályafutásukat, de az élet mégis ebbe az irányba terelte őket, amit csöppet sem bántak meg. A bajnoki címmel zárult 2018-as évükről, és az idei esztendő terveiről Ifj. Kanyik Antallal beszélgettünk. 

Mesélj nekünk a tavalyi évetekről! Hol indultatok, és mennyire vagytok elégedettek az elmúlt esztendővel?
Tavaly a Mitropa kupára esett a választásunk, ami azt is jelentette, hogy én először állok rajthoz határon túli versenyeken és nemzetközi bajnokságban. Julinak már voltak tapasztalatai külföldről, ez pedig óriási segítséget jelentett a számomra. Nagyon jó futamokon vehettünk részt Ausztriában, Horvátországban, Olaszországban, Németországban, Szlovéniában valamint nem utolsó sorban Magyarországon, Komlón. Az összes megmérettetésnek megvolt a maga jellegzetessége, nagyon sokat lehet tanulni mindegyikből. Talán gyorsultunk is a korábbi önmagunkhoz képest. Óriási kihívás volt az elmúlt évünk, ami nagyon tetszett mindkettőnknek. Élveztük a versenyzést.

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_2

Mielőtt elutaztunk a bajnokság első fordulójára, úgy gondolkodtunk, hogy az eredmények szempontjából elfogadnánk, ha bekerülünk az első ötbe, a kategóriákban, mert tanulóévnek szántuk a 2018-ast. Örülünk, hogy ezt az elképzelést jócskán sikerült felülmúlni, és hogy az év második felében fokozatosan lépkedtünk előre. Az ötödikről a negyedik pozícióba, majd amikor már a harmadik helyen álltunk magunkat is meglepve a felléptünk a dobogó második fokára. Ezután Olaszországban a bajnoki cím is kézzel fogható közelségbe került. Tudatosan készültünk a futamokra, próbáltunk plusz pontokat szerezni, taktikázni. A 3. Stadte Rallye-ra, Németországba már bajnokként érkeztünk, bulifutamnak szántuk az évzáró versenyt, de karrierünk egyik legkeményebb rallye-ja kerekedett belőle.

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_3

A bajnokság végén nagy előnnyel nyertük meg a kategóriákat, a 2WD kupában és az abszolút értékelésben is szép eredményt értünk el.  Juli negyedik lett a navigátorok versenyében, én pedig a hatodik helyet szereztem meg. A legjobb kétkerék meghajtású autóval versenyző páros lettünk, amit a fantasztikus szervizcsapatunk nélkül aligha mondhatnánk most el magunkról. Boldogok voltunk, érthetően nagyon örültünk a győzelmünknek, amikor a célokat kitűztük álmodni sem mertünk ekkora sikerről. 

Melyik volt a kedvenc versenyetek?
Fogós kérdés, mert igazából mindegyiket szerettük, egytől egyig elnyerték a tetszésünket. Ausztriában láttuk és tapasztaltunk meg első ízben, hogy mekkora hegyeken kell átmenni, és hogy rengeteg visszafordító kanyar vár ránk a pályákon. Nem csak Ausztriában, máshol is. Horvátországban gyönyörű volt a tengerpart, komoly próbatétel volt közvetlenül a tenger mellett versenyezni, mert szívesen gyönyörködtünk volna csak magában a tájban is, de az útra kellett koncentrálni. A csúszós fehér aszfalt többször is megtréfált, az egyik gyorsaságin, egyből a rajt után, majdnem bementünk Józsi bácsi kertjébe. :-) Úgy, hogy az aszfalt teljesen száraz volt. Többször is előfordult, hogy az autó nem akart elfordulni a fehér aszfalton, de hamar rájöttünk a megoldásra. A szervizben változtattunk a beállításokon és sokkal jobb lett a kocsink viselkedése.

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_4

Olaszországban volt egy olyan pálya, amelyiken nem kevesebb, mint harminc visszafordító volt, több száz méternyi szintkülönbséggel. A rajtjában ki is volt rakva egy tábla, hogy ez a szakasz maga a rallye egyeteme. Ez nem volt véletlen, vagy alaptalan.

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_5

Németországban a ritmusváltásokra kellett különösen odafigyelni. A szűkebb pályarészekről fordultunk ki széles utakra. Alapjaiban véve aszfaltos futamon voltunk, de a rendezők füves és murvás részekkel fokozták a kihívást. Végsebességről, nagy féktávok után, éles kanyarok vártak ránk, a sötétben sokszor azt sem láttam, hogy hová fordulunk. Itthon is rajthoz álltunk egy futamon, a Baranya Kupán, ami a Mitropa kupa része, már évek óta. Hatalmasat csatáztunk Klausz Kristófékkal, fej-fej mellett autóztunk és ezt a küzdelmet pozitívumként éltük meg. Rettenetesen élveztük a küzdelmet, örültünk ennek a kiélezett harcnak, és a célban az ezüstérmünknek. Minden egyes futamon tanultunk valami újat, minden egyes versenynek, országnak megvolt a maga szépsége. Ezért nem választanék, hanem úgy fogalmazok, hogy az egész év, az elejétől, a végéig nagy kedvencünk volt.

Juli személyében egy olyan navigátor ül melletted, aki nemcsak gyakorolja, hanem oktatja is a navigátor szakmák. Mindezt joggal teszi, elég csak megnézni egy-egy videótokat, abból azonnal kiderül a profizmusa. Mennyit számít ez neked?
Azt el sem lehet mondani. Nagyon sokat jelent és tesz hozzá a teljesítményemhez az, hogy Julcsi ennyire jól bánik az itinerrel. A legprofibb navigátor, akit ismerek. Ezt minden elfogultság nélkül mondhatom.

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_17

2015 óta versenyzünk együtt és ezalatt az idő alatt egyetlen egyszer sem hibázott. Ráadásul kitűnően kommunikál angolul, a sikeres külföldi versenyzés titka pedig az, hogy az autóban legalább az egyik ember tudjon magas szinten angolul beszélni. A rallye nyelvén is. A tavalyi évben azért is bírt kiemelkedő jelentőséggel, hogy profi navigátor segítette a munkámat, mert első bálozóként, a kinti pályákat nem ismertem, nem voltak meg a fejemben, mint az itthoniak. Ismeretlen környezetben, pontos és időben elhangzó információk kellenek a jó tempó eléréséhez, miközben úgy kell dolgoznia a navigátornak, hogy teljes mértékben rá merjem bízni magam.

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_7

Ez Julcsi mellett nekem tökéletesen működik. Amit ő mond a versenyautóban, azt én csukott szemmel is megcsinálom, bárhová befordulok akkor is, ha nem látom a kanyart. Rengeteg energiát fektettünk 2018-ban a pontos itiner írására, tökéletesítésére. Sokat tanultunk tavaly ezen a fronton, folyamatosan változtattunk a korábbi szokásainkon, Bessenyei Zoli segítségével. Ő egyébként a menedzserem és barátom is egy személyben. A közreműködésével nagyon kemény csapatmunka folyt a háttérben.

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_8

Annak köszönhetően, hogy Juli ennyire kiváló navigátor tanulhattam is tőle, mert részt vehettem nemrégiben egy szuper rendezvényen, a 7.Co-driver Rallye School-on, Julcsi, Kerekes Joti, és Csökő Zoli szervezésében. Itt három tapasztalt navigátor adta át, egy teljes hétvégén keresztül a tudását, a fiataloknak. Mindezt az élményeikkel, a saját történeteikkel színesítve, amit roppant jó dolognak tartok. Fontos, hogy évente felfrissítsük a szabályokat, és abból a szempontból is hasznosnak gondolom ezt a navigátorsulit, hogy ki kell képezni az új navigátorgenerációt, mert sajnos nem áll jól a hazai rallyesport ebben a tekintetben. Hiány van itthon a navigátorokból.  Nem titok, hogy ezen a rendezvényen a mi belső kamerás felvételinket mutatták be a résztvevőknek és nagyon jólesett, egyenesen megható volt, amikor a tanulók felálltak és megtapsolták egy-egy gyorsasági szakaszunk felvételét. Meglátták, felismerték, hogy mennyi munkát fektetünk a versenyzésbe, kitüntető érzés volt, hogy ilyen módon is elismerték azt, amit csinálunk.

Milyen autónak gondolod a Peugeot 208 R2-t?
Sikerült már belakni a kocsit?
Két éve megyünk ezzel az autóval, egyet itthon teljesítettünk, egyet pedig külföldön. Már 2017-ben, a Rallye2-ben is tudtunk dobogós helyezéseket és abszolút futamgyőzelmet szerezni vele, így volt már tapasztalatunk róla azelőtt is, mielőtt kiléptünk a nemzetközi porondra. A Mitropa kupán természetesen tovább folytatódott a barátkozás, ami az eredményeinken egyértelműen látszik. Fokozatosan lépkedtünk előre. Gondolom, hogy ezt annak köszönhettük, hogy egyre inkább megismertük a kocsit, és ezzel versenyről-versenyre tudtuk egy kicsit fokozni a tempónkat. Eleinte csak siettünk az ellenfelek után, aztán egyes szakaszok végén már ők jöttek oda gratulálni az eredményeinkhez. Az év második felében egyre többször tudtunk támadni, vagy kerültünk vezető pozícióba. Vannak még olyan beállítások, amiket még nem próbáltunk ki, ezekkel véleményem szerint tudunk még gyorsulni. Vannak tartalékaink. Sikerült elég jól megismernünk a Peugeot-nk apróbb mozdulatait is, egyre ritkábban találkozunk nem várt szituációkkal. Szerintem egészen jól összebarátkoztunk a 208 R2-vel, úgy érzem, hogy belaktuk a kocsit.

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_9Mit terveztek az idei esztendőben?
Folyamatosan próbálunk új szponzorokat találni, igyekszünk előrelépni és biztosítani a nyugodt, valamint kiegyensúlyozott anyagi hátteret a versenyzéshez. A tavalyi év közepén kaptunk egy megkeresést az LPWM sportegyesülettől, Lovász Paliéktól, és 2019-re sikerült velük megállapodnunk. Megegyeztünk, hogy idén a csapatukban fogunk versenyezni, és ez egy újabb kihívás, mérföldkő lesz a számunkra, mert soha nem vett még körül minket még ekkor csapat, ilyen profi háttérrel. Nagyon izgatottak vagyunk, várjuk, hogy hogyan alakul az idei esztendő. Nem térünk haza, idén is külföldön autózunk, a Mitropa kupa mezőnyében.

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_10

A szurkolóink Magyarországon kizárólag a Baranya Kupán találkozhatnak majd velünk. Osztottunk, szoroztunk és arra a következtetésre jutottunk, hogy számunkra a Mitropa kupa lesz idén is a megfelelő. Az Európa Bajnokságon, egy több versenyből álló év egyelőre nagy falat lenne nekünk, így kézenfekvő megoldásnak látszik, hogy 2019-ben is a Mitropa kupában szálljuk újra ringbe. Anyagilag és időben egyaránt. Tavaly megismertük, megszerettük, remek sorozatnak tartjuk. Ám ezen felül van még néhány tervünk. Ha sikerül biztosítani hozzá a feltételeket, akkor örömmel kipróbálnánk egy, a Peugeot-nktól valamivel nagyobb autót is. Mondjuk egy Mitsubishit, de bakancslistás egy R5-öt is. Vagy szívesen részt vennénk egy EB futamon. De ezek az elképzelések egyelőre teljesen képlékenyek. 

Itthon erős mezőny gyűlik össze 2019-ben, a Peugeot kupában. Legalább tíz, Peugeot 208 R2-t hajtó, ügyes párossal mérkőzhetnétek meg, a márkakupában. Miért nem ebben álltok rajthoz?
Nem kell most már titkot csinálnom ebből, pontos választ adhatok a kérdésre. Van egy olaj szponzorunk, a Kroon oil, ők nagyon régen, teljes mellszélességgel állnak mögöttünk. Amikor felmerült itthon a Peugeot kupa lehetősége természetesen nekünk is megtetszett az elképzelés, szívesen ott lettünk volna a mezőnyben. A gond abból adódott, hogy a sorozat támogatói között van egy másik, szintén motorolajakat gyártó, és forgalmazó cég. Megkérdeztem a szervezőket, hogy a Kroon oil matricája fent lehet e a kocsinkon, ha részt veszünk a Peugeot kupás futamokon? Azt a választ kaptam, hogy nem. Nem engedték, hogy az autónkon megjelenítsük a hűséges, régi támogatónk emblémája, mi pedig nem szerettünk volna elköszönni attól a segítőnktől, akinek sok-sok hálával tartozunk. Az élet végül minket igazolt, jól választottunk, mert a Mitropa kupával a pályafutásuk legjobb döntését hoztuk meg. 

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_11

Miben változik az idei évben a csapatotok? Úgy hallottuk, hogy más autókat is fogtok szerelni a saját Peugeot-tokon kívül.
Mint ahogy korábban is említettem, ettől a szezontól kezdve Lovász Paliékkal fogunk együtt versenyezni. Az LPWM Sport csapatával oda-vissza segítjük egymást, ennek a megállapodásnak a részeként a sajátunk mellett Paliék két autóját is a Kanyik Motorsport műhelyében fogjuk felkészíteni, a versenyekre. Mi erre készülünk. Ez egy új kihívás lesz számunkra, remélem, hogy egy gyümölcsöző, illetve hosszú munkakapcsolatnak a kezdete lesz a 2019-es évünk. Az eddig ránk bízott munkákkal elkészültünk, tárgyalunk arról, hogy a továbbiakban is mi készítsük fel ezeket a Peugeot-kat.

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_12

Hol álltak rajthoz idén először és hány verseny került be a versenynaptáratokba?
Minden bizonnyal a Lavanttal Rallye-n tudunk rajthoz állni idén is a leghamarabb, Ausztriában. Ez a futam április 5-6-án lesz. Teljes bajnokságot terveztünk a Mitropa kupa értékelésében. A naptárban szereplő kilenc versenyből hatot értékelnek, és az első megmérettetés már itt lenne a nyakunkon. A szintén osztrák Rebenland Rallye nevezési határideje a múlt héten zárult le, de akármennyire akartuk, nem tudunk ott lenni a rajtjánál. Az autóhoz szükséges alkatrészeket kellő időben rendeltem meg, de sajnos csak a nevezési zárlat után érkeztek meg, így a verseny kihagyása mellett döntöttünk. Kicsit bánatos vagyok, mert már nagyon viszket a kezem és a lábam, alig várom már, hogy versenyezzünk.  Ám úgy nincs értelme, ha nem tudjuk tökéletesen összerakni az autónkat. Maximálisan felkészítettük inkább a Peugeot-nkat, és a héten részt vettünk egy nagyon hasznos teszten, Esztergom környékén. Ezzel kezdtük el a közös munkát a LPWM csapatával. Sokat autóztunk, gyakoroltunk és még a szponzorokat is sikerült megautóztatnom. Az a véleményem, hogy a kocsi szenzációs, a Lavanttal Rallye-n kizárólag a versenyzéssel kell majd foglalkoznunk. Jó volt, hogy sikerült a csapattal, a kocsival és egymással is ismerkedni. A teszt végére kezdtek visszatérni a versenyzéshez szükséges reflexeim is. Tavaly már jártunk a Lavanttal Rallye-n, ott mutatkoztunk be a Mitropa kupán, ha nem változnak a pályák, akkor már ismerősként térünk vissza a hatalmas ausztriai hegyek közé. 

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_13

Ha nem is a saját autótokkal, de némi túlzással már megkezdtétek a bemelegítést a szezonra. Volt egy kis csapatás… :)
A Mitropa kupán, a serlegek mellé sikerült tavaly egy kis pénzdíjat is nyerünk, plusz egy sorsoláson jogot szereztünk egy Mitsubishi tesztvezetésre. Az elmúlt napokban hóautózni voltunk Ausztriában, amit nagyon vártuk bár nem tudtuk pontosan, hogy mi vár ránk. De nem csalódtunk, mert a Mitropa kupán megszokott színvonalú, jól felépített szuper hétvégén vehettünk részt. Több Mitsubishi modellt is kipróbáltunk. Délelőtt Evo X-es, utcai Mitsubishi-kel lehetett autózni, és gyakorolni, ahol pontosan elmondtak mindent, hogy mit és hogyan kell csinálnunk. Délutánra előkerültek az igazi versenyautók, beülhettünk az Evo IX-esekbe, amikben tolókerekes váltó volt, és igazi, szöges versenygumikat szereltek fel mindegyikre. Óriás élményt adtak ezek mindkettőnknek. Julcsi ráadásul először vezethetett versenyautót hóban, de ügyesen tekergette a volánt. Kitűnő ráhangolódás volt ez a kis móka az előttünk álló szezonra. Ha egész évben ennyire vidámak leszünk, mint ezen a rövid, ám annál tartalmasabb hétvégén, akkor biztos, hogy a 2019-es év végén is hasonlóan elégedetten zárjuk a szezont, mint ahogy tehettük azt 2018-ban.
 

palyafutasuk_legjobb_dontese_volt_a_mitropa_kupa_14 

Ez a hír most jelenik meg 1627. alkalommal
Share |
  
  
  
 
  
  
Fotóalbum címkék
Hír címkék
Videó címkék
Fotóalbum címkék
H K Sz Cs P Sz V
11 12 13 14 151617
18 19 20 21222324
25 26 27 28293031
01 02 03 04 050607
08 09 10 11 12 13 14

b a j n o k s á g o k :

World Rally Championship 2019
European Rally Championship 2019
Mitropa Rally Cup 2019
Országos Rallye Bajnokság 2019
Országos Amatőr Rallye Bajnokság 2019
k e d v e n c e i n k
Rallylive.hu
LADARACING.hu - Őrület ez...
Félelem Nélkül...
Lakihegy Rádió - FM 107MHz
Útonállók
CarsAndGirls.hu
AutoSportFoto.sk
CarStyling.hu
GYMKHANA
WRC magazin

s t a t i s z t i k á k