Robi már várja az EB futamot!
Bútor Robi a Nyíregyháza Rallye-ról, a 208 R2 kupáról, a Mikulás Rallyeról
2018-12-06
interjú • DuEn
h i r d e t é s
Összes oldal:
475887709
Napi oldal:
40413
Jelenleg:
1039
Regisztrált:
1
kiemelt partnerünk :
Hyundai Budapest - AutoPalace Délpest
Opel Budapest - AutoPalace Délpest
AutoPalace Délpest

további partnereink :
COMPLEXPRESS - Futárszolgálat
Easy Wash - a kézi autómosó
LAMAX
AutoDekor

World Rally Championship
a bajnokság végeredménye
1. Sebastian Ogier
Ford Fiesta WRC '17
219
2.
Thierry Neuville
Hyundai i20 Coupe WRC
201
3. Ott Tanak
Toyota Yaris WRC
181
4. J-M.Latvala
Toyota Yaris WRC
128
5. Esapekka Lappi
Toyota Yaris WRC
126
6. A.Mikkelsen
Hyundai i20 Coupe WRC
84
7. Elfyn Evans
Ford Fiesta WRC '17
80
8. Hayden Paddon
Hyundai i20 Coupe WRC
73
9. Dani Sordo
Hyundai i20 Coupe WRC
71
teljes táblázat
European Rally Championship
a bajnokság végeredménye
1.
Alexey Lukyanuk
Ford Fiesta R5
150
2. Nikolay Gryazin
Skoda Fabia R5
129
3.
Bruno Magalhaes
Skoda Fabia R5
115
4. Fabian Kreim
Skoda Fabia R5
101
5. Chris Ingram
Skoda Fabia R5
90
6.
Herczig Norbert
Skoda Fabia R5
63
7.
S. Galatariotis
Skoda Fabia R5
50
8. Grzegorz Grzyb
Skoda Fabia R5
49
9.
Fredrik Ahlin
Skoda Fabia R5
41
teljes táblázat
World Rallycross Championship
a bajnokság végeredménye
1. J.Kristoffersson
Volkswagen Polo R
311
2. Mattias Ekström
Audi S1
228
3. A. Bakkerud
Audi S1
224
4. Petter Solberg
Volkswagen Polo R
221
5. Sebastian Loeb
Peugeot 208
205
6. Timmy Hansen
Peugeot 208
177
7. Niclas Grönholm
Hyundai i20
142
8. Kevin Hansen
Peugeot 208
128
9. Jannis Baumanis
Ford Fiesta
88
teljes táblázat
Országos Rallye Bajnokság 2018
a bajnokság végeredménye
1.
Hadik András
Ford Fiesta R5
195.5
2.
Turán Frigyes
Ford Fiesta R5
194.5
3.
Vincze Ferenc
Skoda Fabia R5
182
4.
Kazár Miklós
Skoda Fabia R5
157
5. Velenczei Ádám
Hyundai i20 R5
98
6
Bodolai László
Ford Fiesta R5
74
7.
Balogh János
Skoda Fabia R5
63
8.
Trencsényi J.
Skoda Fabia R5
58
9. Lovász Pál
Hyundai i20 R5
46,5
teljes táblázat
Országos Rallye Challenge 2018
a bajnokság végeredménye
1.
Gyarmati Ariel
Mitsubishi Lancer Evo VIII
211,5
2.
Matics Mihály
Mitsubishi Lancer Evo IX R4
167,7
3.
Maricsek Miklós
Mitsubishi Lancer Evo IX R4
131,5
4.
Rongits Attila
Mitsubishi Lancer Evo IX R4
126,5
5.
Hevesi István
Mitsubishi Lancer Evo VI
107,5
6.
Friedmann Zsolt
Mitsubishi Lancer Evo IX R4
73
7. Berki Gábor
BMW M3
46
8. Ifj.Kerék György
Lada VFTS
44,5
9. Bodogán Ferenc
Lada 2015
41
teljes táblázat
Országos Rallye2 Bajnokság 2018
a bajnokság végeredménye
1.
Krehlik Nándor
Lada VFTS
173
2.
Trencsényi V.
Ford Fiesta R2
142,5
3. Ráti Gergő
Ford Escort Mk2
109
4. Dudás Gergő
Citroen C2 R2
106
5. Tim Gábor
Opel Adam R2
95,5
6.
Bacsa Tamás
Skoda Felicia KitCar
82,5
7.
Szabó Attila
Lada 2107
39,5
8.
Madari Imre
Renault Clio
39
9. Várnai Dávid
Honda Civic
38,5
teljes táblázat
Magyar Szlalom Bajnokság 2018
a bajnokság végeredménye
1.
Söjtöri András
Toyota MR2
141
2.
Simon Robin
Fiat X1/9
138
3.
Simon István
Fiat X1/9
120
4.
Bognár Martin
Volkswagen Golf I
83
5.
Pintér Máté
BMW
65
6.
Schebek István
Lotus Elise
61
7.
Pintér László
BMW
48
8.
Vizkeleti János
Lotus Elise
36
9.
Vujovich György
Fiat X1/9
34
teljes táblázat

 

robi_mar_varja_az_eb_futamot_1

Bútor Robi visszaült a kétkerekes autóba, hogy menjen vele, tapasztalatot adjon át. Nyitott volt mindenre a verseny előtt és alatt is. Hosszan beszélgettünk az évzáróról.

 

Egy komoly versenyen vagytok túl...
Nagyon jól választottunk, pontosabban nagyon jól hozta az élet, hogy ezen a versenyen mehettünk először ezzel az autóval. Mind a verseny rendezése, mind a pályák színvonala, mind a gyorsasági össztáv, Európa-bajnoki futamhoz méltó volt. Minden, ami egy jó autóversenyben benne van, az itt most meg volt és egy fárasztó, kemény, nehéz versenyt tudtunk végigcsinálni. Nagyon fontos volt, hogy végigcsináljuk, hiszen a Peugeot-tól ezért kaptuk a lehetőséget! Elrajtoltunk és a végén célba értünk, de ezalatt rengeteg dolog történt, rengeteg nehezítő körülmény volt!

robi_mar_varja_az_eb_futamot_9

 

A teszt után azt mondtad a Peugeot 208 R2-ről, hogy egy jól autózható versenyautó. Változott a véleményed 220 versenykilométer után?
Nem változott! Ízig-vérig versenyautó! Nagyon jól reagál a beállításokra, minden pilóta önmagára tudja állítani, minden klikkelés a gátlókon érezhető az autó viselkedésén. Mi a teszten egy jó beállítást találtunk, ezen nem is változtattunk. Végig azzal a set-uppal mentem, amit Cereden belőttünk. A gumiválasztásom is az volt, amit előzetesen elterveztünk, még akkor is, ha ezzel szinte senki sem értett egyet a kupában indulók közül. Előre kemény gumit választottam, hátra pedig puhát. Szerintem tökéletes választás volt, véleményem szerint, így volt a leggyorsabb az autó, de a határait még nagyon nem értem el.

Voltak kisebb technikai problémáink, de ezek a versenyzésünket nem hátráltatták. Apró elektromos problémák voltak a verseny vége felé! Az autó ezeken kívül tökéletesen működött végig és én végig élveztem az egész versenyt! A TRT csapata pedig kiváló munkát végzett.

robi_mar_varja_az_eb_futamot_2

Persze voltak negatívumok is, ami miatt hamar vége lett a versenyünknek, hiszen a második kör első, 25 km hosszú gyorsaságijának az utolsó 15 kilométerét fék nélkül kellett teljesítenünk. Gyakorlatilag itt elúszott a kategória győzelem lehetősége. Majdnem két perccel jöttünk rosszabb időt, mint a kategória eleje. Komoly harcban voltunk Klausz Kristóffal és Csomós Mikivel. Jó kis csata lett volna… 

A fiúk az első két gyorson nagyon keményen kezdtek, az általam kitalált tempó az első 25 km-es gyorsra például, nagyon kevésnek bizonyult! A második körre gondoltam ráteszek egy lapáttal, ami a loggok alapján sikerült is, de sajnos az agresszív vezetésemet a fék nem bírta! A fékhiba után már nem volt értelme kockázatot vállalni. Ennyit nem lehetett behozni. Ettől függetlenül megpróbáltam végig a saját biztonságos tempómat autózni, de ez nem volt elég! Nyertünk gyorsaságikat, nem is egyet. Meg szerettem volna nyerni a versenyt, de a két fiatal huszár nagyon gyors volt! Nem nekik kellett lépést tartaniuk velem, hanem nekem velük! Ami egyrészről érthető, hiszen sokkal többet mentek már ezzel az autóval, mint én, másrészt minél veszélyesebb/rizikósabb egy pálya, ott aránylag lassabb vagyok, mint a többiek. Amikor viszont érzem a biztonságot, nincs veszély a pályán, akkor felgyorsulok. Sajnos nem vállalok el ötödikben már olyan szituációkat, amiket ők még huszonévesen, veszíteni való nélkül simán elvállalnak. És az is mindegy, hogy Skodában ülök, vagy R2-es autóban…, de ez így van rendjén! 

A mádi pálya nekem nagyon bejött! Nagyon elememben voltam ott, jó volt rajta menni! A tréningen nem gondoltam, hogy lehet majd élvezni ezt a pályát, de a versenyen nagyon bejött! Ott tudtam egy kicsit nagyobbat faragni a hátrányunkból.

robi_mar_varja_az_eb_futamot_3

Így utólag, pár héttel a verseny után azt gondolom, hogy jövőre megpróbálom még egyszer! Ugyanebben a felállásban! Sokat fog számítani, hogy már ismerem a pályákat és fel vannak írva. Mentem rajtuk versenyautóval és szeretnék jövőre sokkal jobb eredményt elérni. Szeretném ugyan ezzel az autóval, navigátorral, csapattal megmérettetni magam az EB mezőnyben! Azt gondolom, hogy tudok én ezzel az autóval még gyorsabban is menni, de szükség volt erre a 2-300 versenykilométerre, hogy biztonságosan megérezzem az autó határait. Most célba kellett érnem, jövőre győzni szeretnék! Nem mindegy a célkitűzés! Nem mindegy, hogy az ember célba akar érni és nyerni szeretne, vagy mindenképpen nyerni szeretne!

Sajnáltam, hogy Jani nem tudott beszállni a csatába.
Nagyon nagy pechje volt! Az első gyorson elrontott egy kanyarkombinációt. Ráadásul egy olyan helyen, amiről ő is tudott, hogy vizes lesz. Azt gondolom, hogy ezt az autóismeret hiányára lehet visszavezetni! Ő is 50 kilométert ment vele a verseny előtt, de nem voltak korábbi tapasztalatai kétkerekes autóval! Azt gondolom nem volt vele tisztában, hogy egy ilyen vizes kombinációban mennyire vissza kell lassulni egy ilyen autóval, hogy ne csússzon meg. A kétkerekes tapasztalatlansága miatt hibázta be, sajnos!
Másnap pedig az első szakasz céljánál ugrott szét a motorja… Egy 45 kilométert futott vadonatúj motor lehelte ki a lelkét… 
Nem tudja, hogy milyen időket ment volna, pedig ott töltötte a tréninget, a verseny hétvégét, de nincs egy rendes mért ideje sem,  ez nagyon rossz lehet.

robi_mar_varja_az_eb_futamot_4

Igazából én nem voltam közeli viszonyban Janival, de most 4-5 napot együtt töltöttünk. Egy helyen laktunk, együtt teszteltünk, aránylag sokat beszélgettünk. Szerintem jó hangulatú volt ez az együtt töltött idő! Közel sem volt annyira feszült, mint amikor anno az abszolút győzelemért ment. Igazán sajnáltam, mert azt gondolom, a két ’öreg’ jó kapcsolatban volt egymással ezen a versenyen. Sajnos a várt csata nem alakult ki.

robi_mar_varja_az_eb_futamot_12

Ami a célja volt a Peugeot részéről, hogy mi Janival részt vegyünk ezen a versenyen, az sajnos csak részben teljesült. Nem voltak annyira nyitottak a fiatalok a véleményünkre, mint amennyire mi gondoltuk, hogy nyitottak lesznek. Nem alakult ki az a nagyon jó viszony, ami kialakulhatott volna és én ezt nagyon sajnálom. Megtettem/megtettünk mindent, de nem feltétlenül talált nyitott fülekre… Inkább csak megverni akartak, mint tanácsot kérni!

Ettől függetlenül azt gondolom, hogy van két kiemelkedően ügyes srác az R2 mezőnyben, akik gyorsak! Ha jövőre EB futam lesz, akkor mindenképpen el kell ezen a futamon indulniuk és meg kell nézni, hogy hogyan tudnak helytállni.

Akkor elmondhatjuk: jöhet ide az EB mezőny? Tudunk EB futamot rendezni?
Biztos vagyok benne! A pályák, a rendezés teljesen megfelelt egy EB által támasztott követelményrendszernek! Más kérdés, hogy az etap arány is az volt… Indultam már EB-n és VB-n is, ott is mindenhol rengeteget kellett etapon autózni… Ez talán csak annak volt sok, aki nem volt külföldi versenyen. És azt is meg kell érteni, hogy ha Nyíregyháza központtal lehet egy ilyen rendezvényt tető alá hozni, akkor Nyíregyházán kell tartani a szervizparkot, vagy a Superspeciált. Gondolom, ennek van gazdasági alapja és oka és ezt el kell fogadni.

robi_mar_varja_az_eb_futamot_8

Nagyon pozitív volt minden! Nem volt csúszás, minden percre pontosan történt. Amikor sajnos elmaradt szombat este a mádi szakasz, akkor volt alternatív útvonal, kinyomtatva azonnal megkaptuk. Nem kellett kérdezni semmit, a navigátorok megkapták az eligazítást! Én ilyen zökkenőmentes lebonyolítását egy elmaradt szakasznak még sehol nem tapasztaltam! Csodálkoztam is, hogy ez ennyire frappánsan megoldható! Mindamellett teljesen jó döntést hoztak, mindegy, hogy ki mit mond az internet világában! Azzal egy versenyt eldönteni, hogy ki mennyire mer gyorsan menni a tej ködben, kockáztatva a saját és mások testi épségét, nincs értelme! Hatalmas különbségek alakulhattak volna ki és nem a leggyorsabb nyerte volna a versenyt! Jó döntés volt! Még az előző szakaszon át lehetett menni, bár versenyzői szemmel már élvezhetetlen volt. De az utolsóra már nem lett volna szabad rámenni! Öt métert sem lehetett látni. Jó döntést volt, hiszen egy ilyen hosszú versenyen egy-két gyorsot ki lehet venni, ha szükséges. Máshol is kiveszik! Ha sok néző van, azért, ha a biztonság azt indokolja, azért. Tökéletesen megoldották!
De már a gépátvételen is látszott valami változás! 7:00-kor voltunk az adminisztratívon és 7:00-kor mindenki a helyén volt. Oda tudtál menni, át tudtad venni a papírjaidat. Mindenki ott volt, várták a versenyzőket!

A 25 kilométeres pálya VB színvonalú volt! Sajnos nem tudták három hónappal a verseny előtt lezárni. Ez látszott abból is, hogy a tréningen az első menetnél rengetegen elszáguldottak mellettünk kész itinerrel. Úgy látszik, hogy sajnos a versenyzőknek szükségük van egymással szemben előnyre és nem bírják elviselni azt, ha háromból kell menni. Sajnos ezen nem tudnak a rendezők változtatni, pedig szerintem ez nagyon felborítja az erőviszonyokat! A Peugeot kupán belül is itt kell a legnagyobbat változtatni, kizárással kell szankcionálni a tiltott tréninget. Nem mindegy, hogy háromszor mész át egy új pályán 50 km/órával, vagy 10-20-szor 100-130 km/órával!!

robi_mar_varja_az_eb_futamot_7

És a futamon egy nagyon komoly bajnoki végjáték zajlott… 
Mennyire figyeltetek erre a versenyzésetek közben?
Végig néztük etapokon az időket. Óriási harcot vívtak egymással Frici és Bandi! Hihetetlen, hogy egyikőjük sem hibázott! Olyan koncentráció kell ehhez, amit nagyon kevesen tudnak végig csinálni és közben olyan tempót mentek mindketten, hogy senki más nem tudta velük a lépést tartani! Ők ketten elugrottak most a mezőnytől! Tényleg nyerni akartak és tényleg apait-anyait beleraktak! Mindketten megérdemelték volna a bajnoki címet az éves összteljesítményük alapján! Azt gondolom, Frici sem szomorkodhat, hiszen ebben a helyzetben ugyanolyan értékű a második hely, mint az első. Hatalmas csata volt, hatalmas sportértékkel bírt ez a küzdelem! Koncentráltan, hibátlanul, vicsorogva! Nekem mindketten bajnokok!

Ott a nevetek a Mikulás Rallye nevezései között… 4 éve Mitsubishivel megnyerted ezt a versenyt…
Akkor az egy jó pillanat volt és nagyon nagy sár! :) Igazi dágvány volt és én azt nagyon szeretem. Az autó is hibátlan volt, gumit is jól választottunk, minden nagyon kiadta.

robi_mar_varja_az_eb_futamot_11

Az utóbbi években is odaférünk az elejébe, de nyerni nem sikerült. Mindenképp az élvezet játssza majd a fő szerepet, hiszen újra beleülhetek a Skodába, ami egy szenzációsan jó autó és szeretném élvezni minden percét. Remélem a nézők is élvezni fogják! Remélem, hogy lesznek nézők! Sajnos nem sok néző van és egy picit visszatérve Nyíregyházára: ott sem volt sok néző! Attól függetlenül, hogy milyen jó verseny volt, nehezen nézhető volt. Kevés helyre lehetett odaérni és azok is viszonylag látványtalan helyek voltak.

Remélem, hogy a Mikulás Rallye-ra sokkal többen eljönnek, mert ez egy látványos verseny lesz! Jó lenne sok néző előtt autózni!

robi_mar_varja_az_eb_futamot_10

Köszönöm még egyszer a lehetőséget a Peugeot-nak, a Total-nak, a Pirelli-nek és a TRT-nek!!

 

Ez a hír most jelenik meg 2587. alkalommal
Share |
  
  
  
 
  
  
Fotóalbum címkék
Hír címkék
Videó címkék
Fotóalbum címkék
H K Sz Cs P Sz V
11 12 13 14151617
18 19 20 21 22 2324
25 26 27 28 01 02 03
04 05 06 07080910
11 12 13 14 151617

b a j n o k s á g o k :

World Rally Championship 2019
European Rally Championship 2019
Mitropa Rally Cup 2019
Országos Rallye Bajnokság 2019
Országos Amatőr Rallye Bajnokság 2019
k e d v e n c e i n k
Rallylive.hu
LADARACING.hu - Őrület ez...
Félelem Nélkül...
Lakihegy Rádió - FM 107MHz
Útonállók
CarsAndGirls.hu
AutoSportFoto.sk
CarStyling.hu
GYMKHANA
WRC magazin

s t a t i s z t i k á k