Ezen az FIA Historic linken megtalálhatjátok azon autók listáját, amit valaha homologizáltak, kb a 90-es évekig. Az FIA Historic munkabizottság állította össze, a Historic Bajhokságban résztvevő autók pontos beazonosíthatósága érdekében.
A Deme Kálmán nemrégen hagyott itt bennünket, a Főtaxi szakosztályvezetője volt legutóbb, előtte évekig Trabanttal vitézkedett. Jó srác volt. Nyugodjék békében!
A Baltikumra a síkvidéki jelző illik bár az útjaik vonalvezetése inkább hegyvidékire emlékeztető. Télen az utakat, legalább is akkor még szigorúan csakis hótolókkal tartották karban, minek következtében az utak mentén egy kb,1-1,5 m magas hófal keletkezett. Ennek később nagy jelentősége volt a versenyzést illetően, mert a helyi menők ennek segítségével egy sajátos stílust alakítottak ki amelynek inkább a bobpályán történő száguldáshoz, mintsem a közúti autózáshoz volt köze.. Persze, azt itt meg kell jegyeznem, hogy ehhez, azért egy nagyfokú bátorságra és magas szintű technikai tudásra és tapasztalatra volt szükség.Ezt a fajta vezetési stílust volt szerencsém testközelből tanulmányozni ,ugyanis az első nap az egyik helyi menő aki a a középmezőnyhöz tartozott 10 percet időzött egy hófalban, emiatt másnap pont mögénk sorolták be, ami a rajtsorrendben a 40. körüli lehetett. Szóval ez az észt srác rendre minden gyorsasági harmadik kilométerénél utolért és menetből megelőzött, legyen az egyenes vagy éppen egy visszafordító és egy fantasztikus jég balettet a bemutatva a hófalon, eltűnt a szemünk elől. Felbuzdulva látottakon mi is megpróbáltuk ezt a technikát magunkévá tenni, de azt hiszem a harmadik kanyarnál mintegy 20km/h sebességnél úgy belefúródtunk egy hófalba, hogy csak a helyi kolhoz emberei segítségével tudtunk onnan kikecmeregni. Jól szemlélteti még az ottani viszonyokat és a helyiek képességeit az, amit a tréning alkalmával volt szerencsénk megtapasztalni. Éppen az egyik gyorsaságit gyűrtük és talán harmadjára mentünk át rajta. Én vadul mondom az imát a Kálmán fonott kalácsra emlékeztető kezekkel birkózik a volánnal, hogy egyáltalán az úton maradjunk, amikor is a semmiből feltünt egy dobozos IZS - talán az idősebbek még emlékeznek rá, hogy az milyen volt (borzalmas) - és hihetetlen tempóban elhúz mellettünk. A sokk hatása alól még fel sem ocsúdtunk, amikor is beértünk a gyors végén lévő faluba, ahol ott állt járó motorral (ott ez a szokás,oka van)az ominózus IZS a helyi Posta előtt. Mondom a Kálmánnak - állj csak meg , megnézném már, hogy milyen gumi lehet rajta, mert így - szerintem csak szögessel lehet menni. Odaballagtam a géphez és legnagyobb megdöbbenésemre nem, hogy szög nem volt rajta, de minta sem. Közben kijött a sofőr, egy pufajkás fiatal srác fején a lelógó fülvédős husankájával és a legnagyobb természetességgel vad tempóban elhajtott. Ezek után visszaülve az autóba egy lezser mozdulattal hátradobtam az itinert és az mondtam - azt hiszem, hogy ezen a versenyen most erre nem lesz szükség a továbbiakban. Hát ennyit arról, hogy mit jelent havon autózni.
A gumival kapcsolatban annyit, hogy a feltöltött képről nehéz beazonosítani azt ,hogy az a gumi, az a gumi , de aki látott már eredeti akkor használatos 1500 Lada gyári gumit az tudja miről beszélek.
Igazad van. De egy másik mappába van oroszul is. De lehet hogy ez egy másik autó VAZ 29081 .
A másik 29084 volt asszem.
És ebbe a mappába az első képen az a "fekete" kocsi az mintha szélesebb kasztni lenne, de ott az egyik orosz szöveges ciknél tuti az van ami az előbbi csehes cikken volt.
" Esetleg ha értesz oroszul akkor nézz be ide Van itt egy 3 oldalas cikk róla. "
Csehül van, bolha méretben
De Svet-Motoru cikk, az meglesz otthon a szekrényben, egy cimbora adott a nyáron a '70-es '80-as évekből egy 'raklappal'.
Van egy listám amin elvileg rajta van sorba hogy melyik B-s homologizációt melyik kocsi kapta (wikipédián is fent van de ott nem sorrendbe) és ebbe nincs benne csak a VFTS. Szóval a többi csak prototipus volt. A nagyszárnyas Eva meg a 4x4 is. Az EVA-t biztos hogy B vagy S csoporta tervezték hiszen a müanyagkasztni A,N csoportban nem megengedett. Az hogy ez a másik a 4x4, amit In-team kérdezett , azt nem tudtam még kideriteni milyen csoportba szánták. Esetleg ha értesz oroszul akkor nézz be ide Van itt egy 3 oldalas cikk róla.
historyfun!
Akkor hétvégén szkennelek!
Hillman!
78-as Nyirség Túra eredménylista.3as Géposztály.
Van még pár rajtlista,eredménylista,fotó az nem nagyon csak apámékrol pár.
Én néha nem merek oda felnézni, mert egy fél napig ott maradok, pedig kb 2 hetente nézem rajta a friss dolgokat, a történelem meg a fotók topicba.
Van vagy 2 orosz fórum, hát ott is sok minden van. De az a durva hogy nem csak ilyen 20-60 oldalas topic hanem még abba is linkek más oldalakra. pl most találtam egy olyat ahol százával vannak a ladás, VFTS képek. taifun gallery
És a retro albumon belül még viszonylag csoportositva is vannak. Szamara Eva, szamara T3, vfts, tavria groupB,stb..
Igen jól olvastátok Tavriából is készült egy B csoportos prototipus. ---->
Észtországban készült és ez az egy darab van belőle.