KZ INVEST KUPA - 2024.jĂşnius 23. - DAKAR RING
h i r d e t é s
Összes oldal:
699263841
Napi oldal:
59988
Jelenleg:
2481
Regisztrált:
0
kiemelt partnerünk :
Peugeot Magyarország

további partnereink :

AutoDekor

BusLine

webshopunk :

duenShop.hu - a rallyongók boltja

Székesfehérvár Rally 2015
2015-06-12
Kérlek jelentkezz be, ha hozzá akarsz szólni!
Fehérvár Rallye
oldalanként | növekvő
összesen: 78 hozzászólás • 4 oldal
78. • 2015-06-29 20:08:08

Még egy gondolatsor a fehérvári verseny margójára, ismét csak a saját szemüvegemen keresztül. Nem kritikaként, csak a mai magyar döntéshozók gondolkodásmódjának jellemzésére.

Gulyás Bence videóján nagyon jól látszik a parc ferme helyszíne, ami egy füves terület. A verseny idején szinte tökéletes állapotban volt (0:30 – 0:33-ig). A rendező előírta, hogy a versenyautók alá ponyvát kell tenni, feltételezhetően azzal a céllal, hogy megóvják a zöld területet. Hogy ez a város kérése, feltétele volt, vagy a rendező túlbuzgósága, azt nem tudhatom, de az is lehet, hogy egy kompromisszum eredménye.
Azt tudni kell, hogy ez a terület a város vásártere, ahol évekkel ezelőtt, többek között a városi autópiacot is rendezték kb. háromszor annyi autóval, mint a jelenlegi mezőny. Akkor nem kellett ponyva az autók alá...
Manapság leginkább a vándorcirkuszoknak ad helyet, kb. egy-két havi gyakorisággal. A verseny utáni hétfőn költözött a területre az aktuális cirkusz, és ma távoztak. Beköltözésükkor a terület tökéletes állapotban volt, még a versenyautók alá helyezett ponyvák nyoma sem látszott.
A lentebbi linkeken azok a képek láthatóak, amiket ma délután készítettem, a cirkusz elvonulása után, a terület jelenlegi állapotát illusztrálandó.
Aki látott már vándorcirkuszt, az nyílván tudja, hogy a cirkuszok milyen járműveket használnak. E-betűs, P-betűs, meg kitudja milyen eredetű rendszámos autókat az IFA-tól az öreg Iveco-kig. Nyilván azt is mindenki tudja, hogy ezek azok a járművek, melyek állapota kifogástalan, és elképzelhetetlen, hogy ezekből egy csepp olaj, zsír vagy egyéb környezetet szennyező anyag a fűre kerülhessen. De annyi biztosan nem, ami az alsó védőlemezes versenyautókból kikerülhet...
Vagy mégis...?

A képek alapján mindenki levonhatja a maga következtetéseit a ponyva használat előírásáról, annak értelméről, a döntéshozók következetességéről, és az értelmetlen követelményekről úgy általában.

Képek:

http://kepfeltoltes.hu/150629/K_p000_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/150629/K_p001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/150629/K_p002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/150629/K_p003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/150629/K_p004_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/150629/K_p005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Olaj:

http://kepfeltoltes.hu/150629/K_p006_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

forgatom a szemem király

76. • 2015-06-23 22:09:20
Vagyis remélem így...

Klikk!
75. • 2015-06-23 22:06:30
Egy kis hangulatvideó Fehérvárról! mosolygok

Klikk!
74. • 2015-06-21 13:18:17
Jók az értesülései Mester. A sok nullás büntetés mellé, járt még egy F.T.-i elbeszélgetés(na jó, nevezzük nevén, számonkérés), továbbá a két renitens bűnelkövetőt -záros határidőn belül- ismételt szabályismereti vizsga tételére is kötelezték. Kíváncsi lettem volna, ha valamelyik "prominens" élversenyző csinál egy ilyen próba-rajtot, vajon akkor is ilyen ejnye-bejnye lett volna a visszhang? Tudom, hogy az érintett versenyző, nem egy R. Gordon, és nem is a Dakar rajdobogóján történt, de mi lett volna, ha úgy állunk hozzá, hogy nem volt rögzítve tisztességesen a dobogó?
73. • 2015-06-21 08:09:44

Válasz a rajtdobogós kérdésre.
(Személyesen nem láttam, kémeim jelentették, ezért csak pletyka szinten.)

A ceremónia során az egyik versenyző úgy gondolta, hogy a színpadi világba visz egy kis valóságot. Bekapcsolta a rajtprogramot és rajtolt egy éleset. Az 1-1.2t körüli négykerekes autó persze, hogy kilőtte maga alól hátrafelé az 1-200kg-os dobogót. ...a szpíkerrel együtt, aki jó nagyot esett, akarom mondani repült.
Hat számjegyű bünti lett a vége.
neszóljszám

72. • 2015-06-20 07:56:03
A rajtdobogós kérdésre azok biztos tudják a választ,akik ott voltak élőben.
Én is kíváncsi lennék rá.
A szép hosszú beszámolóért köszönet dictus magister !
Én csak a másnapi aszfalton tudtam ott lenni.
Röviden csak annyi,hogy összességében tetszett.
A Rally2 így sokkal jobb,hogy nem csak 20 autót látunk.
A volt RTE-s ladásokat itt is öröm volt nézni.
Trescsik Ákos barátom, a Rally2 első előfutója, minden körben
megadta az alaphangulatot a mezőny előtt.
71. • 2015-06-19 22:56:12

Még egy érdekesség és egyben találós kérdés is a Fehérvár rallye-val kapcsolatban:
Ez a videó a rajtceremóniáról készült.

https://www.youtube.com/watch?v=-GBECYY4oRE

A rajtolás csökkenő rajtszám szerint történt, és a filmen az látszik, hogy a 26-os autóig a rajtdobogó a kapu között van, a riportok a dobogón zajlanak, illetve az autók a dobogóról indulnak. (26-os autó rajtja 1:20-nál.)
A 26-os autó után a 17-es következik, és már nem a dobogóról indul. Később az látható (pl. 2:20-tól), hogy a dobogó már a kapu előtt van, azon áthajt az autó, és a rajt, ill. a riport már a dobogó után van.

Kérdés:
Vajon hogy került a ceremónia közben és miért?!, a dobogó jelentősen a kapu elé??
megdöbbent

70. • 2015-06-18 21:41:59

Így sem!

Akkor másold be a böngésződbe.
nemértem

68. • 2015-06-18 21:34:42

Köszönöm a köszöneteket, a mai világban különösen megbecsülendő. kacsintok

Képes alátámasztása az általam leírtak egy részének:

"Janika jött másodikként, királyhoz méltóan, ami a csövön kifért, kilinccsel előre."

0:57-től 1:04-ig, a csúcspont 1:01-nél

https://www.youtube.com/watch?v=zzxKzhw2Ths

67. • 2015-06-16 12:49:07
Mester!
Beszámolódat olvasva úgy éreztem, én is ott állok az út szélén, és tátom a számat. Sajnos a valóságban nem így történt, viszont a Te jóvoltodból -egy objektív beszámoló formájában- képet kaptunk a múlt hétvégi verseny történéseiről. Köszönet érte.
65. • 2015-06-16 00:30:22

Életképek Fehérvárról, saját szemüvegen keresztül:

Szombat, SS3, ugrató.

Már a gyors megközelítése okozott némi adrenalin szintemelkedést, mert az odavezető bekötőútra fehér embernek nem lehetett behajtani és parkolni, ahol egyébként tavaly lehetett. Most VIP parkolóvá avanzsált ez a szakasz, amire több, 2009-es Veszprém rallye-ról megmaradt tábla figyelmeztetett. No komment...
Egyébként üres volt ez a kb. 2-300m-es útszakasz (parkoló), míg a város utolsó utcája zsúfolt a parkoló nézői autóktól, ami nem tett jót a közlekedésnek úgy általában. A gyorsról lejövő autók is erre mentek a szervizparkba...

Herczig jött elsőnek, kicsit bizonytalanul, az ugrató után félig az árokban landolt, de gond nélkül visszajött az útra. Az eset pikantériája, hogy ezután, az ott lévő nézők egy lófejnyi terméskövet görgettek távolabb az úttól, amit könnyen elkaphatott volna a Skoda. Az élethez szerencse is kell...
Janika jött másodikként, királyhoz méltóan, ami a csövön kifért, kilinccsel előre. Frici, Sasa, Trencsényi mint akik versenyeznek, Kazár, Botka, So-So... Aztán voltak olyanok is, akik mintha itiner és navigátor nélkül mentek volna... A lényeg, hogy az első 5-10 autó után akár haza is lehetett menni nézőknek. Úgy tűnik, sokaknak murván nagyon nagy a kabát...
Ezen a gyorson a nyerő idő 2:43,1 volt, a levegő elég jól mozgott, az autók után kb. 15-20 sec. után teljesen kitisztult a portól a levegő, ennek ellenére 2 percenként rajtoltattak, ami nagyon vontatottá tette nézői szempontból a versenyt és szerintem a fentiek miatt nem is volt indokolt.

A Superspecial szakaszra a tavalyi tapasztalatok alapján nem voltam kíváncsi, egy rallye versenyen ez az időmérés nélküli bohóckodás nem más, mint parasztvakítás!
Annál inkább a nagyszervizre, ahol kíváncsi szemek sok mindent láthatnak. Volt időnk ott nézelődni, mert az eleje jött be utoljára, ami nem csak a nézelődőknek volt meglepetés, de a sátrakban kifüggesztett szervizidő kijelzők szerint a csapatoknak is...
Szóba elegyedtem a pirellis szakikkal, akik teljes létszámban készséggel válaszoltak minden érdeklődő kérdésemre, köszönet érte!
Frici autója enyhe bh. sérüléssel ott árválkodott a TRT sátorban, Frici kifürödve, vietnámi strandpapucsban jött-ment. Nem volt kérdés, hogy ennyi volt...
Érdekes jelenet Friciék háza tájáról: Zsíros Gabi egy közeli sátor mellett barátilag beszélgetett (talán Tobak Zolival, ha Ő volt, zöld Nike cipőben kötetlen fűzőkkel, akkor üzenem neki, hogy Ö is öregszik.), mikor egy család gyermeke a TRT sátor alatt "elkapta" Fricit egy autogramra. Meg is kapta készségesen, de ugye a Frici, Zsíros G. nélkül csak fél ember a rallyiban, no meg gondolom a szponzori szerződés feltételei... Jött is a hankook-os főember(?), felkutatta Zsíros Gabit és szinte utasította, hogy aláírni valója van a TRT sátorban Őfelsége, az ifjú "ralyongó" számára, aki hamarosan meg is kapta a várt aláírást. Respect a hankook-os embernek és ZS.G-nak is ezért a jelenetért.
Apropó autogram: Janikáéknak tanácsul, hogy ehhez ne gyöngybetűket író golyóstollat, hanem vastagabb filctollat használjanak, akkor talán dominálni is fog a képen az aláírásuk.
A tavaly látottakhoz képest kíváncsi voltam, hogy mennyit fejlődött a TRT a Peugeot szervizelésében, illetve az osztrákoknál változott-e valami a Skodával kapcsolatban? Mindkét helyen volt változás. A BRRT-nél (szerintem) kevés volt a szerelő, ami más csapatokra is igaz volt. Sok helyen hiányzott egy-egy segítő kéz, aki megfogja, odaadja stb. A BRRT-nél volt egy szemüveges, nem is annyira fiatal szerelő, aki a mozgása alapján kétségtelenül profi volt, aki a hasán hozta ki az autó alól a hátsó alvázkeretet a difivel, és a hasán, háton csúszva vitte vissza az újat, amit egyedül tett fel a helyére. Szép volt, önfeláldozó volt, de csapatszinten nem lennék rá büszke, és arra sem, hogy a levett futóművet kis gondolkodás után letették a porba, menettel lefelé, holott tisztább helyre is tehették volna. Az előkészített aszfalt cuccok mintaszerűen voltak kikészítve.
A szerelői létszámot a TRT-nél csak akkor lehetett volna megítélni, ha párhuzamosan csinálták volna Frici Fiestáját és Janika Pözsóját. Ez elmaradt, ezért Janikánál volt szerelő bőven, a bal küszöb burkolat cseréjére is maradt ember és energia.
Nem láttam a főnököket, T. Tomit és Robit. Ott volt viszont a Janika oldalon Rolf Schmidt, Janika mentora (ennyi év közös munka után talán mondhatjuk ezt). Hogy ki ez az ember, arra talán jó példa, hogy még az autókra való várakozás során ott sétált a sátor alatt, nem csinált lényegében semmit, de a 16 éves fiam, aki életében nem látta, nem is hallott róla, megjegyezte, hogy itt, az a fehérhajú, fehéringes ember a főnök! Ez a kisugárzás, a személyiség, és úgy tűnik, ez kell az eredményhez.
És ez a fehéringes idősödő ember gondolkodás nélkül benyúlt a murvaporos hátsó kerékdobba, hogy megfogjon valamit segítségként egy szerelőnek, majd felkapta a levett futóművet és a fehéringes hasához szorítva félre vitte, hogy ne legyen útban. Mindezt ott, ahol a legnagyobb emberbőség volt.
Volt azért megint szerencsétlenkedés is a TRT-nél. Azt a hátsó lökhárító helyére szerelt beállító szerszámot lehetne tökéletesíteni rögzítés és felszerelhetőség szempontjából, akkor talán minden második arra járó szerelő nem verné le, és nem kellene újra felszerelni. De ami igaz, az igaz a TRT Pözsó szinten sokat fejlődött.

Még a szervizben maradva, feltűnt, hogy nagyon sok az idegen ország rendszáma a versenyautókon. Mintha egy szlovák versenyen lettem volna...
Az, hogy a BRRT Skodája osztrák rendszámos, az teljesen érthető, de hogy a TRT Fordja miért angol, a Pözsó miért szlovák, Trencsényiék Fiestája miért cseh? stb., azon el lehetne gondolkodni. Akkor dobtam egy hátast ez ügyben, amikor vasárnap valamelyik mezőnyben feltűnt egy öregecske Corsa szlovák rendszámmal. Hát ez már a csúcs volt. Szerintem e területen is rendet kellene már végre tenni, ha nem is elsősorban pártunk és kormányunk kinyújtott keze a NAV miatt, hanem inkább a „keményen dolgozó kisemberek” alias „ralyongók” jogos elvárásai miatt. De ez csak az én véleményem!

Vasárnap, SS7, Csákberény-Kőhányás, elág kb.J4

A megközelítés-kori adrenalin szint emelkedés itt sem maradt el, mert ismét egy VIP ill. fotós parkoló szakaszba botlottam. A fotósok számát elnézve több volt a VIP (alias haver) autó... Hajaj, mikor nem lesznek elsők, az egyenlők között???

R2, Historic, csak a pozitívumokat:
Jó volt látni, ahogy az öreg VFTS-es pilóták úgy fordultak, ahogy anno, mondjuk Kazáron a hidasban (igaz, hogy az B3-J2 volt, de azért mégis! Még jobb volt látni, hogy az ifjabb VFTS pilóták is tudják mi az a VFTS. Keszler Matyin is látszott, hogy tudja mit csinál, van tapasztalat bőven, ugyanígy Spindler Tibi a Corsával. No meg Hevesi a Mitsuval. És nagy tévedés az, hogy az evo-k unalmasak! Az egyes pilótákik az unalmasak! Rájuk is igaz, hogy ha tudják, hogy mit akarnak csinálni, akkor az lehet jó akkor is, ha nem a kilincs jár elöl...
ORB:
Janika jött elsőnek, visszafogottan, de tempósan. Herczig harcosan, látszott, hogy neki a sürgősebb.
Aztán a mezőny... Sokan nem tudják mit akarnak, minek van az itiner. Régen a R1, az volt a csúcs, ma az ORB csak pénzben kifejezve a (magyar) csúcs.
Összességében azért jó volt.

Az útvonalhoz:
Ha valaki megnézi a aszfaltos gyorsokat a térképen, láthatja, hogy Mór lehetett volna a vasárnapi központ. Mór kb. 25km-re van Fehérvártól, ez azt jelenti, hogy a vasárnapi mezőnynek autónként kb. 100 km-be és két óra etap autókázásba került, hogy minden kör végén visszajöttek Fehérvárra, a szervizparkba. Logikusnak látszott volna egy valamiféle móri szervizpark kialakítása.
Ha valakit érdekel, számolja ki, hogy az egész mezőny mennyit autózott km-ben és időben feleslegesen etapon (a drága versenybenzinnel).

DuEn!
Láttalak munka közben, úgy kezeled a gépet, mint Sundance kölyök a coltot. Az utolsó pillanatban emeled, és szinte célzás nélkül lősz… Ez már profizmus.
De a mellékelt kép alapján már te sem fogsz infarktust kapni izgalmadban a pályák szélén, de az is lehet, hogy ez is a profizmus jele.

És...
Örömmel láttam, hogy Anda Irénke (fotós) még mindig ott van, ahol bőgnek a motorok, és csikorognak a gumik.

Röviden ennyi!
kacsintok
64. • 2015-06-03 21:15:28
Na erre büszkék lehetnek! MNASZ! 1994-ben a" másod" osztályban indultunk 43 an! Ja ez egy kategória volt. Akkor még A5-nek nevezték.
63. • 2015-05-27 19:22:09
Ja, még valami!
Valaki meg tudná mondani miért nincs a versenyek után 1-2 nappal kitéve a bajnokságok állása?

Ez mégis felháborító!

Min múlhat vajon? Ki érti ezt?
K.Isti
62. • 2015-05-27 19:10:16
Nagyon jó, hogy ismét lesz egy népes mezőnye a Rally2-nek! Hatalmas csata lesz, hogy gyorsról, gyorsra változnak a sorrendek, és az időeredmények! Több géposztályba sokszor jobbat mennek, mint az első osztályba. Figyelte már valaki?
Nagyon bevállalják, és látványos is. Csak kár, hogy eléggé elfogynak az indulók a végére! Bár most nincs 100km, amit lehetne rendezni!
Nem tudom miért?
Anyagi okok? HÜMMM!

Hiába vagy jól mész, vagy meghalsz! Ezt így kell! Végtére ezért megyünk ki!
Jó kis verseny lesz, hacsak a rendezés nem tolja el, mint szokta!
Találkozunk a gyorson!
Üdv! K.Isti!
61. • 2014-06-20 15:15:32
Örülök, mert célba találtam.
Egyébként meg nem nehéz hibát találni, mert abból sokkal több van, mert csak azt csinálnak újra, meg újra,......
Viszont a hozzászólásom nem csak a Turán mondatairól ill. a vele készült interjút készítő alákérdezéseiről szólt.
Kíváncsi lettem volna a végén indulókra is.
De ezek szerint ez nem az-az oldal....és most nem kötözködöm.
Sibera: ezt sem tudtam meg, max. Tőled. Neked köszönöm.
Üdv:
Dömök Zoltán
59. • 2014-06-19 21:45:15
Hiába is mutatnám, mifelénk mindenkinek kettes a legjobb jegye magyar nyelvtanból, és a viccet sem értjük.
Ez van. sírok
Fehérvár Rallye
oldalanként | növekvő
összesen: 78 hozzászólás • 4 oldal
  
  
  
 
  
  
Fotóalbum címkék
Fotóalbum címkék
Hír címkék
Videó címkék
H K Sz Cs P Sz V
10 11 12 13141516
17 18 19 20 212223
242526 27282930
01 02 03 04 050607
08 09 10 11121314
2024.06.21-25.

részletes infóink

2024.06.23.

részletes infóink

2024.06.22-23.

részletes infóink

2024.06.22.

részletes infóink

2024.07.13-14.

részletes infóink


b a j n o k s á g o k :

World Rally Championship 2024
European Rally Championship 2024
Országos Rally Bajnokság 2024
Országos Rally Sprint Bajnokság 2024
k e d v e n c e i n k
Rallylive.hu
CarsAndGirls.hu
AutoSportFoto.sk
CarStyling.hu
WRC magazin

s t a t i s z t i k á k